גנרטורים ומשאבות מים – מטרד מציק או המצאה גאונית?
בין אם אתם גרים בעיר, בכפר, בקיבוץ או במושב, בוודאי התעוררתם לפחות פעם אחת לצליליהם הרועשים של גנרטורים או משאבות מים. בעידן המודרני, סביר להניח שכל אחד מאיתנו נתקל לפחות פעם אחת בגנרטורים רועשים או במשאבות מים שהעירו אותו באמצע הלילה או באמצע שנת הצהריים. אלא שלצד העובדה שמדובר בכלים המפיקים רעש בעוצמות גבוהות במיוחד, הגנרטורים ומשאבות המים ממלאים גם לא מעט תפקידים חשובים. אך האם הם המצאה גאונית או מטרד מציק? כל התשובות במאמר הבא.
מה שלא עשה הטבע יעשו משאבות המים
במדינה שסובלת מבצורת כבר למעלה מ- 7 שנים ברציפות ומייחלת לכל טיפת גשם, קשה מאוד לראות במים כמטרד ולא כברכה. אולם המציאות היא שלא אחת המים הם גורם מפריע, שיש להיפטר ממנו. מי גשמים יכולים להציף בתי קרקע ורחובות שבהם מערכת הניקוז אינה תקינה. מי תהום עלולים להציף מקלטים, מרתפים ופירי מעליות, וגם להפריע בעבודות החפירה הנדרשות לפני כל תהליך בנייה. מים אלו לא נספגים בקרקע, וגם תהליך האידוי הטבעי שלהם יכול לארוך זמן רב. לכן, הדרך היחידה להיפטר מהמים הללו היא באמצעות משאבות מים.
גנרטורים – ויהי אור (וגם חשמל)
כולנו רגילים להשתמש במכשירים חשמליים ובתאורה מבלי לחשוב מאין מגיעה אנרגיית החשמל שמאפשרת זאת. אלא במקומות רבים, ובעיקר באתרי בנייה ובשטים פתוחים, אין יכולת להפעיל כלי עבודה וציוד חשמלי, שכן אין כל חיבור לתשתית החשמל. הדרך היחידה להשתמש בהם היא באמצעות גנרטורים.
גנרטורים הם גם האמצעי היחידי שיאפשר לנו למזער את הנזקים האפשריים בשעת הפסקת חשמל יזומה או פתאומית. כמעט בכל מבנה ישנם גנרטורים שאחראים על אספקה חלקית של חשמל במקרה של הפסקת חשמל. הגנרטורים ימנעו אובדן של מידע במחשבים שנכבו, יאפשרו למכונות הנשמה ולציוד מציל חיים להמשיך לעבוד בבתי חולים, יספקו תאורה בבסיסים צבאיים ובמקומות שבהם חשוב לשמור על המשך פעילות, ויסייעו לנו להעביר את הזמן עד לתום הפסקת החשמל בצורה נעימה ובטוחה יותר.
גנרטורים ומשאבות מים – אז על מה כל הרעש?
לנוכח היתרונות הרבים של גנרטורים וגם של משאבות מים אפשר לתהות מדוע הם נחשבים למטרד כה גדול? המציאות היא פשוטה יחסית. הסיבה היחידה שבגינה גנרטורים ומשאבות מים נחשבים למטרד סביבתי היא העובדה שהם מפיקים רעשים צורמים בשעת פעולתם. רעשים אלו מפריעים במיוחד כשמדובר בגנרטורים או במשאבות מים באתר בנייה שצמוד לחלון ביתנו או למשרדנו, ומפריעים לנו לישון או לעבוד.
אין עוררין על כך שלקדמה הטכנולוגית יש מחיר, וכל המצאה מודרנית כרוכה גם באי נוחות מסוימת. כך גם כשמדובר בשימוש בגנרטורים ובמשאבות מים. אלא שלצד עובדה זו ברור גם שמדובר בהמצאות חשובות וחיוניות לנו למטרות שונות ומגוונות. לכן, הפתרון הוא, כמו תמיד, דרך האמצע. הדרך שתאפשר לנו גם ליהנות מיתרונותיהם של הגנרטורים ומשאבות המים וגם להקטין את הסבל מהם למינימום האפשרי, היא באמצעות שימוש מבוקר בהם: הימנעות מהפעלה יזומה שלהם בשעות הלילה או בימי שישי ושבת, מתן התרעה מראש על הכוונה להפעילם כדי לאפשר לתושבים להיערך בהתאם ועוד.